Over onze thee

Als theeliefhebber bent u bij ons aan het juiste adres. Naast koffie verkopen en schenken wij namelijk een flink aantal theesoorten die u niet snel ergens anders zult aantreffen.

Zes klassen

De benaming van thee zegt niks over de herkomst of de plant, zoals bij koffie het geval is. Het zegt echter des te meer over het uiterlijk én de behandeling. Op Pu Erh na zijn alle theesoorten in principe geoxideerd.

Vaak word gedacht dat thee gefermenteerd is. Dat is eigenlijk alleen bij een paar soorten het geval. Bij grote partijen komt het echter wel eens voor dat door de manier van opslaan (dicht op elkaar) toch fermentatie optreedt. Dat is natuurlijk funest voor de smaak! Wij letten daarom bij de inkoop goed op de grootte van de batch.

Groen

Groene thee wordt vaak binnen het uur na het plukken behandeld. Deze klasse ondergaat geen oxidatie, maar wordt kortstondig verhit (met wok of stoom) om het enzym dat zorgt dat het blad verkleurt te stoppen. Hierdoor wordt de thee mooi groen van kleur en zo blijft de initiële smaak bewaard.

Geel

Gele thee wordt na het plukken kortstondig in doeken op droogovens gelegd (minimale fermentatie). Vervolgens wordt het geroosterd en zo verkrijgt het dat specifieke, notige aroma. Gele thee dient eigenlijk koel bewaard te worden. We hebben het daarom alleen op voorraad wanneer we de versheid kunnen garanderen.

Wit

Witte thee wordt geplukt van het jongste blad, al voordat het zich uitvouwt. Witte thee heeft vaak nog kleine, donzige haartjes op de naald zitten. Hier heeft deze klasse zijn naam aan te danken. De thee moet binnen 48 uur geplukt worden, vanaf het moment dat de knop  een blad vormt. Dit arbeidsintensieve proces maakt deze klasse zeer exclusief.

Oolong (blauw)

Oolong’ (‘zwarte draak’ in het Chinees) staat ook wel bekend als blauwe thee. Deze thee zit ussen zwarte en groene thee in. Het bereidingsproces is echter uniek. Na de pluk worden de blaadjes verwelkt in de zon (i.p.v. met hete lucht). Vervolgens ondergaan ze een oxidatieproces. Daarna wordt het blad gekneusd en gerold.

Meer

De theemeester bepaalt hoe ver het blad oxideert. Dit kan van 8% tot 80% gaan. Oolong is te herkennen wanneer het theeblad zich uitvouwt (na het zetten). De randen van het blad zijn namelijk donkerder (zwart) van kleur.

Zwart

Zwarte thee heeft een oxidatieproces doorstaan. De kneuzing van de blaadjes breekt de celwanden, zodat de in de cel aanwezige enzymen het oxidatieproces opstarten. In China kent men geen zwarte thee. Het wordt daar juist rood genoemd, wat eigenlijk veel logischer is, gezien de kleur van het eindproduct in uw kopje!

Gefermenteerd

Na het plukken van het blad ondergaat deze thee bijna hetzelfde proces als groene thee. Het verschil is dat de blaadjes onder natte doeken in een zuurstofarme omgeving gelegd worden om te fermenteren. Daarna wordt de thee in doeken gewikkeld en geperst in een vorm (een nest, tablet of cakevorm).

Meer
Het meest bijzondere aan gefermenteerde thee is dat de geperste vormen gestoomd en minstens vijf jaar gerijpt worden.Vaak wordt deze thee gegeven bij een geboorte of een huwelijk. De thee kan namelijk lang bewaard worden en tóch goed op smaak blijven. Zo kan de thee bij een jubileum of verjaardag worden gedronken. Gefermenteerde thee van goede kwaliteit kan net als wijn of whisky erg in waarde stijgen. De ‘cooked’-variant daarentegen heeft een versneld fermentatieproces doorlopen en is daardoor weliswaar niet zo mooi van kwaliteit, maar beduidend lager in prijs.

Onze theeselectie

Van alle bovenstaande theeklassen hebben wij een aantal variaties in huis. Zowel om mee naar huis te nemen, als bij ons te drinken!