Over onze koffie

Direct trade (nóg beter dan fair trade), biologisch, 100% traceerbaar, supervers, gebrand bij topbranders en natuurlijk zo PUUR als het maar zijn kan.

Welke koffie?

In onze keuze voor koffiesoorten laten we ons telkens leiden door het smaakbeeld. We willen natuurlijk wel wat variatie kunnen bieden. Daarom kijken we ook naar de gebruikte koffiebes. ‘Red’ bijvoorbeeld, of ‘yellow bourbon’ of ‘Catuai’ en ga zo maar door…

Wij verkopen veel verschillende soorten koffie, maar we schenken altijd drie verschillende soorten, plus een decafé. Onze primaire koffie is de Illimani Inca (Boliviaanse hooglandkoffie). In onze andere molens zitten wisselende soorten koffie’s van kleine boeren uit bijvoorbeeld Costa Rica of Ethiopië.

Verantwoording

Het overgrote deel van onze koffie wordt biologisch verbouwd, met oog voor zowel mens als natuur. We willen liever niet dat er kunstmatige of synthetische mest of bestrijdingsmiddelen worden gebruikt bij het verbouwen. Daarnaast houden onze producenten rekening met de biodiversiteit door groenstroken te behouden of aan te leggen en zo ziekten in de kiem te smoren.

Verbouwing

Een koffieboon is eigenlijk geen boon. maar het zaadje van de koffieplant. Deze planten worden verbouwd in landen rondom de evenaar, maar met wat liefde en aandacht kan de koffieplant daarbuiten ook groeien. Er zijn veel verschillende soorten koffieplanten, maar de Coffea Arabica en de Coffea Robusta zijn wat betreft het verbouwen en telen van koffie het belangrijkste.

Meer
Het kopje koffie begint eigenlijk bij de koffiebloesem. Deze is wit en heeft een aangename geur. Na verloop van tijd vormt zich op de plek van de bloem een klein groen besje. Dit onrijpe besje rijpt enkele maanden verder. In deze periode verandert de kleur van groen naar rood of geel. Niet alle bessen zijn tegelijk rijp, waardoor het noodzakelijk is in verschillende perioden de koffie te plukken.

Verwerking

De verwerking van koffie begint met het plukken van de rijpe besjes. Dit is zwaar werk omdat er in een korte periode veel geplukt moet worden. Besjes die niet geplukt worden raken overrijp. Deze worden na elke plukdag verwijderd, evenals de verdroogde besjes. Vervolgens worden de zaadjes (de koffiebonen) van het pulp gescheiden met een ontpulpingsmachine.

Meer
Wanneer het zaad van het vruchtvlees is gescheiden, wordt dit in een fermentatietank gestopt en daar gedurende de nacht gelaten. De koffie fermenteert, dit is een natuurlijk proces in de koffieboon die de samenstelling verandert en uiteindelijk verantwoordelijk is voor de smaak van de koffie. Na de fermentatie wordt de koffie een aantal keer gewassen, totdat het water helder uit de was eenheid stroomt. Gedurende alle processen wordt de koffie iedere keer opnieuw geselecteerd zodat praktisch alle defecte koffiebonen er uitgehaald worden.

Na de verwerking op de plantage, wordt de koffie naar de La Paz gestuurd en daar wordt de koffie gepeld en in jute zakken gedaan voor de export. Vervoer De koffie wordt in containers vervoerd naar de haven in Chili, waar het op een schip wordt geladen en vervolgens naar Europa wordt vervoerd. In Europa wordt de koffie gebrand en vind uiteindelijk zijn weg naar de restaurants en winkels.

Onze koffieselectie

We verkopen en schenken verschillende soorten koffie met uiteenlopende smaken, maar ze hebben één ding gemeen; het zijn stuk voor stuk unieke en eerlijke kwaliteitsproducten.